tiistai 8. maaliskuuta 2016

Lupasin kertoa...

vaikka mistä, joten aloitetaan sitten vaikka Hra Fibromyalgian käsittelystä...

Parikymppisenä olin töissä Fenestra Oy:llä, valmistuttuani Puusepäksi 1996. Kittasin alussa ikkunanpokien oksanreikiä ennen maalausta ...yksitoikkoista työtä siis...kädet alkoivat kipeytymään...kävin sairaslomalla..palasin ja vaihdoin työtehtävää...kädet kipeytyivät ..saikkkua taas...uusi tehtävä ja ei kädet ei kestäneet millään...lopulta olin ruiskumaalareiden aputyttönä ja siellä olin työsopimukseni loppuun saakka.

Terveyskeskuslääkäriksi sattui kerran nuori naislääkäri, jolla sattui olemaan ongelmasta hajua. Hän veikkasi Fibromylagiaa ja kehotti käymään Reumalääkärillä. Kävinkin sitten yksityisellä ja sieltä selkeä diagboosi tulikin. Siihen aikaan Fibromyalgiasta ei hirveämmin tiedetty eikä mitään ohjausta annettu.

Siinä vaiheessa kädet olivat pahimmillaan. Lehtien haravointi sai aikaan koko illan tuskan ja kivun.
Kipuun ei auttaneet lukuisat särkylääkkeet, joita sain kokeilla. Lämpö auttoi ja olenkin aina ollut kylmänherkkä. Itselläni ei ole nukkumisongelmia, nukun kuin tukki. Fibromyalgian oireet kun ovat jokaisella omanlaisensa.

Itselläni on Fibromyalgian liitännäisistä ainakin IBS (Helposti ärtyvä suolisto) sekä ainakin kuivat silmät, sekä sisäinen lämpötermostaattini temppuaa (minulla on useimmiten kylmä) ...myös nivelet ovat ajoittain kipeät ja jopa turvoksissa.

Olen näihin löytänyt itse apukeinon:
Ruokavalio muutokset.
Huomasin,että gluteeniton ruokavalio auttoi jo lapsesta saakka vaivanneisiin vatsavaivoihin. Myös sokerien minimoiminen.
Olin jokunen vuosi sitten useamman kuukauden vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Paino tippui kohisten ja turvotus väheni.

En syö vehnää(en edes vehnätärkkelystä), ruista, kauraa(vaikka keliaakikoille sopiikin puhtaana) enkä ohraa. Syön hyvin vähän perunaa.

Perunan tilalla syön runsaasti muita vihanneksia. Viljojen tilalla gluteenittomia leipiä ja leivonnaisia, niitäkin vähän koska niissä on runsaasti hiilihydraatteja.

Kyllä ilman ruisleipää ja perunaa pystyy elämään vallan hyvin !

Jossakin oli maininta, että oli saanut diagnoosin: Gluteeni-intoleranssi. Pitänee tutkia. Voin syödä tuotteita, jotka eivät ole niin puhtaasti tehtyjä kuin keliaakikoille täytyy olla.

Nyt on tullut herkuteltua etenkin suklaalla ja kyllä sen huomaa, aikeissa ottaa itseään niskasta kiinni ja lopettaa possuttelu.

Liikuntaa Fibromyalgikkona pitäisi harrastaa säännöllisesti, mutta se on hankalaa osa-aikaisena kaksivuorotyöläisenä ollessani. Ja niimpä mm. jumpat, joissa kävin jäivät pois. Silloin tällöin liikunta kun aiheuttaa vaan kipuja ja kolotuksia.

Itselläni on varmaan melko mieto Fibromyalgian muoto.
Säryt ja kolotukset vaanivat ja joudun olemaan skarppina etten liikaa rehki mm. puutarhahommissa. Ärsyttävintä on, että lääkärit helposti laittavat kaikki mahdolliset vaivat Fibron piikkiin tarkemmin tutkimatta. Ja vieläkin on lääkäreitä, jotka eivät usko edes Fibromyalgian olemassaoloon !

Lisätietoa Fibromyalgiasta löytyy :

http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/fibromyalgia/
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00016

sekä tämä minullekkin uutena tietona Nepsy.fi sivustolta :

Neuropsykologisia häiriöitä ovat mm. autismin kirjo ja Aspergerin oireyhtymä, ADHD, Touretten oireyhtymä. Niiden liitännäisinä voi olla esim. masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, reumasairauksiin luokiteltu fibromyalgia sekä erilaiset kipuoireyhtymät ja aistiyliherkkyydet.


Myös Facebookissa on useampikin ryhmä, jossa saa hyvää vertaistukea.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti